dilluns, 24 de juny del 2013

De la incubadora al corral (II)

Segona part dels polls que van sortint de la incubadora i que fan créixer el variat estol dels futurs galls i gallines del Mas. Aquests, possiblement, siguin els més exòtics i curiosos.

.- Sedosa.

La primera notícia que es té sobre aquesta gallina prové del segle XIII quan Marco Polo explicava, després d’un dels seus viatges per Àsia, que al sud de la Xina hi havia unes gallines domèstiques cobertes d’un plomatge molt semblant als pèls i una pell molt fosca, gairebé negra. És molt probable que s’obrís pas cap a les terres de l’oest a través de la ruta de la Seda i el comerç marítim fins que al segle XVIII es va començar a importar a Europa.


D’aparença peluda, el plomatge és abundant, sedós i molt tou, fins i tot cobrint les potes. Aquestes característiques del plomatge fa que sigui incapaç de volar. També destaca per tenir un capell prominent al cap, la cara de color blau fosc i pels cinc dits que té a cada pota.


La sedosa té un bon comportament, tant com a cuidadora dels seus polls com a incubadora, ja que gràcies al seu plomatge pot cobrir d’una vegada més de 10 ous,. Val a dir que per aquesta qualitat fa que sigui triada per nombrosos avicultors per covar els ous d’altres aus com faisans, guatlles, ànecs i oques.


Les varietats en la seva coloració va de la blanca a la negra, passant per la daurada fosca, la gris platejada, la lleonada i la vermella. Pel seu temperament calmat, tranquil i agradable, i la bona interactuació amb els nens, moltes vegades la gent la té com a mascota o s’utilitza com a gallina ornamental

.- Sumatra.

És una raça molt antiga originària de les illes de la Sonda, a l’oest de l’arxipèlag malai. Es pensa que es va anar estenent a partir d’una mutació del gall Bankiva que també vivia en aquestes illes i que va ser importada a Amèrica i Europa a partir de la segona meitat del segle XIX.


La seva talla és mitjana i reuneix les formes del faisà i del combatent, amb el dors lleugerament inclinat, la cua força llarga, unes ales curtes i ben cenyides al cos, una cresta petita de tres puntes i unes plomes amples i dures de color negre que presenten tonalitats brillants de verd metàl·lic. Degut a la melanina, també tenen la pell i la carn de color negre. Una de les seves característiques principals la trobarem a les potes, de tonalitat verdoses, que presenten un gran nombre d’esperons i que poden arribar fins a quatre a cada pota.  


Actualment, i per les seves característiques, és una raça decorativa encara que en alguns països se la segueix utilitzant per a la lluita en el combat de galls. Pot ser el color més vistos que presenta la sumatra sigui el negre encara que també n’hi han de blanques i de blaves.

.- Monyuda.

És una raça europea anomenada holandesa, originària dels Països Baixos, on té una gran tradició ja que es cria des de fa més de cinc segles. De talla mitjana, presenta un plomatge abundant i brillant, amb plomes arrodonides on predominen els colors simples. Les ales són grans, més llargues que amples, i cenyides al cos. Presenta un bec i les potes d’un color blau pissarra ben vistent.


L’element que més la caracteritza és el gran capell de color blanc que té al capdamunt del cap i que els hi ofereix un aspecte graciós. Aquest monyo, de mida mitjana i amb forma lleugerament superior a mitja esfera, s’orienta en direcció a la línia del coll i li cau fins als ulls però sense arribant-los a tapar.


Es tracta d’una au elegant, molt rústica i que agraeix els corrals grans per córrer amb més llibertat. La que nosaltres tenim és negra amb el capell blanc, però també n’hi ha de coloració blava, blanca, grisa-blavosa i lleonada amb la cua negra.



diumenge, 16 de juny del 2013

De la incubadora al corral (I)

Durant aquesta darrera setmana la incubadora del mas ha funcionat a ple rendiment i els ous han anat esclatant sense descans. Els resultats han estat òptims i ara ja comencem a tenir un bon grapat de varietats de galls i gallines. Aquí teniu un bon exemple dels pollets de les diferents races que ja corren pel corral.

.- Appenzeller.

Originària de la regió d’Appenzell a Suïssa, va sorgir a partir del creuament d’antigues gallines monyudes. De mida mitjana, amb el pit ample i prominent, disposa d’un plomatge atapeït i cenyit al cos amb una cua ben poblada en forma de vano alçat. Té el bec molt fort i el cap està guarnit per una cresta formada per dues petites banyes i un capell que mira endavant.


En els seus orígens, aquestes aus estaven molt ben adaptades a la vida a muntanya, eren excel·lents trepadores i els hi agradava dormir dalt dels arbres. Dins de la mateixa família podem trobar-ne en diverses varietats de color: platejada o daurada amb lluentons negres, negra i blava.

 .- Sebright platejada.

 La gallina Sebright és una raça europea originària d’Anglaterra que va ser creada a principis del segle XIX per Sir John Sebright, polític i innovador agrícola. Té el cos arrodonit amb plomes amples i curtes en forma d’ametlla molt cenyides al cos. Una de les seves característiques més cridaneres és que cadascuna de les plomes estan delimitades per un fi ribet de color negre.


Es caracteritza per ser una au petita, molt vivaç i nerviosa, de caminar feréstec i altiva presència. Les varietats de color van del platejat al daurat passant pel llimona sense perdre el ribetejat negre de les plomes.

 .- Yokohama.

Originària del Japó, va sorgir de l’encreuament entre les races Shamo i Fènix. Normalment és de talla mitjana amb plomes llargues i abundants on destaca la cua allargassada i profusament emplomallada. De temperament agradable, la seva silueta inclinada s’assembla més a la d’un faisà que no pas a la d’una gallina.


Hi ha qui diu que és una au totalment de guarniment  ja que no pon molts ous. No obstant això, és una excel·lent incubadora i criadora, sobretot de faisans, ja que pot cobrir d’una vegada de 20 a 24 ous. Una de les seves varietats de color és l’anomenada de cadira vermella que és com la que a nosaltres ens ha nascut.

.- Brahma.

El seu origen l’hem d’anar a buscar a l’Índia tot i que va ser creada als Estats Units a partir de gallines Cochin i Combatent Malai. Es va començar a importar a Europa cap a l’any 1850 i avui és una de las més grans races que es troben als nostres galliners.


El seu volum massiu dóna una impressió de força caracteritzada per la seva forma amplia, profunda i emplomallada fins als tarsos. El cos és carnós i voluminós, amb un pit molt ample i un cap petit amb una cresta igualment petita i el bec en forma de pèsol. Tot i el seu aspecte, la Brahma es caracteritza per un comportament molt tranquil.


La gama de varietats de color que pot tenir és força gran i va del blanc tacat de negre o blau fins al negre, passant pel terrós. El fet del creuament  amb el Combatent Malai ha fet que el seu cap tingui molta semblança al d’una au rapinyaire. 

dijous, 6 de juny del 2013

Treballant a l'hort

L'hort, per definició, és un terreny conreat de regadiu de dimensions relativament petites dedicat especialment al conreu d'hortalisses que, des de sempre, ha estat molt lligat al mas i utilitzat per a l’autoconsum de la gent que hi vivia. El Mas dels Còdols no podia ser menys i ja fa dies que vam iniciar un projecte dedicat l’hort el qual, a hores d’ara, comença a fer molta patxoca.


No us penseu que ha estat bufar i fer ampolles, ja que hem hagut de treballar de valent per a poder tenir-lo d’aquesta manera: preparar la terra amb l’adob, passar el motocultor, treure les pedres, fer els crestalls, instal·lar el reg gota a gota... i, mentrestant, anar esperant a que el planter estès a punt per trasplantar-lo.


I ara, mentre les plantes van creixent al seu ritme, no podem abaixar la guàrdia ja que hi ha encara moltes coses per fer i que l’hort necessita: vigilar la instal·lació del reg, treure les males herbes, controlar els insectes, refer algun crestall...


 Actualment, al nostre hort, ja trobem plantades carxofes, bajoques, enciams, pèsols, síndries, cols, pebrots, albergínies, carbassons... i unes quantes tomaqueres que molt aviat haurem de lligar a les canyes.


I per a finalitzar només explicar-vos que aquesta tarda, mentre estàvem treballant a l’hort, hem trobat una marieta, una sorpresa molt agradable ja que ens ajudarà a combatre els pugons que es mengen les fulles de les plantes.   


Ara només esperem que la climatologia acompanyi i que ben aviat comencem a recollir els fruits!